Skiltį kuruoja

Juozas Vaičiulevičius, Teisininkas

UAB „Corporo Debt Collection“ teisininkas. 15 metų teisinio darbo valstybinėse bei privačiose įstaigose patirties.
Atsakyti
Viso 8 žinutės, 5695 parodymai ir 8 dalyviai
16
Alimentų iššieškojimas
pradėjo MindaugasBalkė , 2012 02 22, 14:56

Vyras pabėgo į užsienį ir nemoka išlaikymo (priteisto, ar ne priteisto) vaikams. Kaip elgtis patartų teisininkas? Alimentų išieškojimas, kai asmuo yra užsienio valstybėje, yra sudėtingas ir daug lėšų reikalaujantis procesas. Nenorintis mokėti išlaikymo sutuoktinis gali slapstytis užsienyje, kad tik išvengtų prievolės išlaikyti vaikus. Tokiu atveju yra galimybė iškelti tėvui baudžiamąją bylą pagal BK 164 str. (Vengimas išlaikyti vaiką) ir pradėti baudžiamąjį persekiojimą. Pagal Lietuvos Respublikos Civilinio Kodekso 3.193 straipsnio 3 dalį, jeigu vienas iš tėvų nevykdo teismo patvirtintos jų sutarties dėl nepilnamečių vaikų išlaikymo, kitas iš tėvų įgyja teisę kreiptis į teismą dėl vykdomojo rašto išdavimo. CK 3.196 straipsnis nustato Teismo galimybę priteisti išlaikymą nepilnamečiams vaikams iš jų tėvų (vieno jų), kurie nevykdo pareigos išlaikyti savo vaikus. Išlaikymas gali būti priteisiamas kas mėnesį mokamomis periodinėmis išmokomis, konkrečia pinigų suma ar priteisiant vaikui tam tikrą turtą. Kol bus išnagrinėta byla, teismas nutartimi gali įpareigoti mokėti laikiną išlaikymą. Išlaikymas priteisiamas nuo teisės į išlaikymą atsiradimo dienos, tačiau išlaikymo įsiskolinimas negali būti išieškotas daugiau kaip už trejus metus iki ieškinio pareiškimo dienos. Kita galimybė numatyta Vaikų išlaikymo fondo įstatyme, pagal kurį teisė į fondo išmokas įgyjama tuo atveju, jeigu vaikui išlaikymas yra priteistas teismo sprendimu arba nustatytas teismo patvirtinta vaiko (vaikų) išlaikymo sutartimi. Į fondo administratorių dėl fondo išmokų mokėjimo gali būti kreipiamasi, kai vaikas negauna teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko (vaikų) išlaikymo sutartimi nustatyto išlaikymo ar gauna tik dalį nustatyto išlaikymo. Taip pat išieškoti išlaikymą iš asmens, esančio kitoje Europos Sąjungos valstybėje, galima gavus Europos vykdomąjį raštą. Tačiau, kadangi dėl išieškojimo tektų kreiptis į kitos valstybės antstolį, ši procedūra yra gana brangi.

3
Anonimas , 2012 02 22, 15:08

gali surasti ir per interpola vaiku turi rupintis kur jis bebutu.....

Anonimas , 2012 02 22, 15:13

o ka daryti tokiu atveju,jei yra priteisti alimentai,o genetinis tevas ju nemoka ir moket nesiruosia...turto jokio neturi..visa turta ka turi raso ant tevu..skola susikaupusi apie 10000lt..ka patartumet?

Anonimas , 2012 02 22, 15:33

patarimu nera [:sokiruota]

Anonimas , 2012 02 22, 16:01

o kaip elgtis,as isiskyriau su vyru,bet gyvenam kartu,auginam vaikiukus,skyremes bendru sutikimu,poto teko socelinei darbuotojai pristatyti rasta is anstolio kad negavau tam tikrus menesius is jo alimentu,gaunam soc.pasalpa ir jam nuo nauju eina ta skola,ka daryti ,kaip elgtis kreiptis y antstoly ar y teisma kad suma nebedidetu?

25
Teisininkas , 2012 04 28, 07:23

Sveiki. Tai pirmiausia ir reiktų ir inicijuoti ikiteisminį tyrimą, tuomet skelbti asmens, vengiančio mokėti alimentus,paiešką.

Anonimas , 2012 06 04, 20:05

Laba diena, noreciau komentaro apie sia situacija. Yra nesumoketa alimentu suma ~4000lt, vaikas jau pilnametis (18m), tevas (nemokantis elementu) isejo anksciau i pencija, savo vardu turto neturi (perrasyta kitiems), apart gaunama pencija. Ar yra galimybe atgauti skola, per antstolius, jam atskaiciuojant is pencijos? Nes jis teigia kad pagal kazkokius istatymus jis jau nemokus ir nebeprivalo moketi alimentu.

Anonimas , 2013 07 27, 11:18

Laba diena, noriu pasiklausti, susitvarkiau alimentus, tačiau vyras jų nemoka, dabar noriu kreiptis į vaikų išlaikymo fondą ir reikalinga antstolio pažyma apie vaikui paskirtų mokėti lėšų mokėjimą. Kas rašoma toje pažymoje? Vyras man į mano sąskaitą buvo pervedęs pinigų kelis kartus, tačiau jis man grąžino skolą, ar tai nebus skaitoma, kad jis man mokėjo alimentus???

« Teisinės konsultacijos