Mados Infekcijoje kalbiname Sandrą Straukaitę

Vieni jos kūrybą dievina, kiti – aršiai kritikuoja griežtą būdą ir drabužių be dydžio koncepciją, bet faktas, jog Sandra Straukaitė – viena ryškiausių ir ideologiškai stipriausių mados kūrėjų Lietuvoje, nepataikaujanti nei žiūrovui, nei klientams. S. Straukaitės kūriniai netelpa į jokius standartus ar klišes. Dizainerė vertina viską, kas tikra: konstruktyvius kirpimus, natūralias medžiagas, patogumą, o svarbiausia – idėją. Nenuostabu, kodėl ji tiesiog neapkenčia dirbtinumo: nuo birbizėlių iki priklijuojamų nagų ar pripučiamų kūno dalių.

Festivalį „Mados infekcija“ prieš vienuolika metų konstravom vadovaudamiesi nuojauta ir įsivaizdavimu, kaip turėtų vykti renginys, kurio svarbiausias dėmuo – dizaineris ir jo kolekcija. Po vieną mums sunku, bet visi kartu mes – jėga“, – sakė dizainerė ir festivalio idėjinė vadė Sandra Straukaitė.

Lapkričio 11 dieną Sandra Straukaitė Mados Infekcijoje pristatė kolekciją „ProtoTipai“, o po jos keliais žodžiais persimetė ir su mumis.

TM: Kokios nuomonės esate apie drabužių mainus?
Sandra: Svarbiausia, jog drabužis būtų švarus, o visa kita nesvarbu. Matyt, kiekvienos merginos mylimiausias užsiėmimas paauglystėje buvo mainytis su draugėmis, tačiau būdavo labai gėda, jeigu pasiskolintą drabužį sugadindavai.

TM: Kokia yra Lietuvos moteris/mergina?
Sandra: Lietuvėms trūksta pipirų ir druskos. Joms reikia daugiau drąsos, gyvenimo prieskonių, daugiau energijos, daugiau gyventi, domėtis….visko daugiau.

TM: Kokia garderobo detalė mus išskiria iš kitų tautų?
Sandra: Mezginiai.

TM: Kokios garderobo detalės niekada neišeis iš mados?
Sandra: Vestuvinė suknelė ir toji paskutinė suknelė, su kuria iškeliaujame anapilin. Paskutinė suknelė niekada neišeis iš mados, nes jau nebesužinosi, ar ji išėjo, ar ne (juokiasi).

TM: Jūsų nuomonė apie gyvūnų raštus garderobe.
Sandra: Noras dėvėti gyvūnų raštų drabužius, matyt, siekia primityvius laikus, kuomet žmonės dar gyveno olose. Tai susiję su noru grįžti atgal į gamtą, natūralumu. Kuo daugiau kultūra veikia žmogų, tuo mažiau turime noro dėvėti tokius drabužius.

TM: Pastaruoju metu pastebime daug savarankiškai kuriančių merginų namuose. Ką patartumėte joms?
Sandra: Vienintelis būdas "išlįsti" į viešumą - eiti studijuoti. Kitų kelių nėra. Nebent turi tokį talentą kaip Frida (Frida Kahlo - aut.past) ir negali nekurti.

TM: Jūsų kolekcijos drabužiai labai mergaitiškai mieli. Ar tiesa, jog kolekcija įkvėpta Fridos? Kur galima juos įsigyti?
Sandra: Taip, tiesa. Internetinės parduotuvės neturiu, tačiau galima drabužius užsisakyti. Kolekcijoje rodyti drabužiai yra tik prototipai, tačiau juos galima atkurti ir iš kokybiškesnių medžiagų.

Daugiau nuotraukų: Mados Infekcija I dalis, Mados Infekcija II dalis

2011 Lapkričio 15
Bookmark and Share
3 komentarai Komentuoti
nataexport, 2011 11 16, 18:28

Super straipsnis ,patiko skaityti:))

AstaNemeiksyte, 2011 11 25, 14:52

Tik pati dizainerė(ją labai gerbiu ir žaviuosi jos kūryba)galėjo elegantiškiau apsirengti...

zapppppy, 2011 11 26, 23:16

dizainerė tikriausiai bandė išlaužti kažką stilingo, bet atrodo super juokingai:D