Kaip išsirinkti kvepalus jų neuosčius?

Kvepalų pirkimo internetu gidas

Kvepalai – tai kur kas daugiau nei tiesiog kvapai. Jie gali vilioti, žadinti potraukį, intriguoti.

Kvepalai internetinėse parduotuvėse yra pigesni ir pasižymi plačiu kvapų kompozicijų pasirinkimu bei didele įvairove. Ir štai čia atsiranda problema, nes žodžiai, kuriais aprašyti tie kvapai, iš tikrųjų mums mažai ką reiškia. Ką reiškia „medžio“ kvapas? Arba kaip kvepia „baltosios gėlės“?  Su šiais ir/ar panašiais klausimais ko gero bent kartą susidūrėme kiekvienas. Varle.lt specialistai parengė patarimų gidą, kuris padės išsirinkti kvepalus internetu.

Visi kvepalai nepriklausomai nuo jų koncentracijos priskiriami vienai ar kitai kvapų grupei.

kvpalai

Pagrindinės kvapų grupės

Gaivūs kvapai

Tai dažniausiai citrusinių kompozicijų apibūdinimas. Aromatą lydi šviežumo ir gaivumo pojūčiai. Gaivių aromatų kvepalai yra arčiau sporto nei didžiosios mados ar elegancijos. Šios rūšies kvapų nata kartais apibūdinama kaip „žalia“.

Gėlių kvapai

Apibūdinimas toks bendrinis, kad iš tikrųjų sunku suvokti, kas gali po juo slėptis. Gėlių kvapas – tai juk ir rožių, ir jazminų ir egzotinių augalų kvapai. Kartais į gėlių kvapo kryptį implikuoja kvepalų buteliuko forma. Rekomenduojama ieškoti kvepalų su aprašymais, kuriuose bent jau isškiriamos gėlių grupės. Vaisinėje grupėje galima tikėtis braškės, bergamotės, mandarino natų, t.y. kvapas bus labiau saldžiai-rūgštus. Rytietiškų gėlių aromatai yra žymiai sunkesni ir aštresni, dažnai saldūs. Tai yra, pavyzdžiui, vanilė, cinamonas, pipirai. Gryna gėlių nata – tai dažniausiai romantinis kvapas, kuriame dominuoja rožės aromatas.

Vaisių kvapai

Tai salsvi ir lengvi kvapai, dažnai gaunami šalto eterinių aliejų, tokių kaip greipfrutas, apelsinas ar citrina, spaudimo metu. Saldesnėse versijose atsiranda avietė, braškė ar arbūzas, tačiau šie aromatai pakankamai greitai išgaruoja; išlieka patvaresnis pagrindas, dažnai panašus į „gaivios“ natos kvapus.

Medienos kvapai

Šios natos yra sunkiausios, todėl dažniausiai pasitaiko vyriškuose ar unisex kvepaluose. Jie pasižymi elegantišku ir labai patvariu efektu, todėl yra neretai itin labiau mėgiami subrendusių moterų. Šiuose kvepaluose galima rasti sandalmedį, kedrą ar (švelnėse versijose) beržą, muskusą ir jau minėtą cinamoną. Labai tikėtina, kad tokia kompozija patiks merginoms, mėgstančioms minimalizmą, paprastumą ir švedišką dizainą.

Rytietiški (ambra) kvapai

Nepainiokite su rytietiškų gėlių aromatu! Ambra kvapas yra sunkesnis ir aštresnis. Tokie kvapai yra jausmingi ir drąsūs, todėl ypač tinka savimi pasitikintiems žmonėms. Ambra kompozicijoje rasite vanilę, muskato riešutą, smilkalų ir net odos aromatą.

Kai kurios internetinės parduotuvės turi tendenciją kiekvieną kvapųjį vandenį vadinti kvepalais. Kad neapsigautumėte rekomenduojama atkeipti dėmesį į aromatų koncentraciją.

d1

d2

d3

d4

d5

 

Kvapų skirstymas pagal koncentraciją

Kvepalai

Tai intensyviausias kvapas ir mažiausia talpa. Įprastai sudaryti iš iki 40 proc. (dažniausiai 15 – 35 proc.) kvepalų aliejukų koncentracijos ir turi didelį alkoholio kiekį. Išlieka ilgiausiai.

Kvapusis vanduo EDP (eau de parfum)

Didžiausia koncentracija yra 18 proc. (dažniausiai pasitaiko 10 – 15 proc.). Kvapusis vanduo (EDP)išlieka trumpiau, taip pat pasižymi ir mažesne alkoholio sudėtimi. Natūralu, kad kvapusis vanduo pasižymi mažesne nei kvepalai kaina.

Tualetinis vanduo EDT (eau de toilette)

Didžiausia koncentracija čia siekia 12 proc. (dažniausiai pasitaiko 5 – 10 proc.), todėl naudojantis tualetiniu vandeniu (EDT) ir siekiant, kad aromatas išsilaikytų visą dieną, reikia purkštis kelis kartus. Mažesnė alkoholio sudėtis gali lemti, kad kvapas kiek skirsis nuo tos pačios linijos kvepalų ar kvapiojo vandens.

Odekolonas EDC (eau de cologne)

Būdinga 3 – 5 proc. kvepalų koncentracija.

Kūno dulksna (eau fraiche)

Tai maksimaliai 3 proc. siekianti kvepalų koncentracija, pasižyminti mažiausiu patvarumu. Į tai iš esmės implikuoja ir pavadinimas. Kūno dulksna turi atgaivinti mus dienos metu.

Kvepalų natos

Ar kada pastebėjote, jog tie patys kvepalai praėjus kuriam laikui kvepia visiškai kitaip? Tai paaiškina kvepalų natos. Kvepalai susideda ne iš vienos, bet iš trijų kvapų natų, kurios viena kitą papildo. Kiekvienas kvapas tai galvos, širdies ir bazinės natos kompozicija. Tai, kad kvepalai neskleidžia vientiso kvapo determinuoja jų išskirtinumą, tačiau taip pat lemia, kad idealaus kvapo pasirinkimo procesas tampa ilgas ir varginantis.

Galvos nata

Galvos nata, dar vadinama aukšta ar viršutine nata. Tai pirmojo įspūdžio kvapas, jaučiamas atidarius kvepalų buteliuką. Ant odos galvos nata išsilaiko nuo 15 iki 30 minučių, t.y., neilgai. Galvos nata pasižymi trumpiausiai išsilaikančiomis, lakiomis kvapiosiomis medžiagomis.

Širdies nata

Širdies nata taip pat vadinama vidurine nata. Širdies natą galima pajusti praėjus pusvalandžiui nuo kvepalų panaudojimo, o ant odos išsilaiko nuo valandos iki dviejų.

Bazinė nata

Bazinė (baigiamoji) nata. Nepaisant to, kad tai yra paskutinė jaučiama nata, būtent nuo jos prasideda kvapo kūrimas. Bazinė nata – tai gylio nata, ji yra pagrindinė kvepalų kvapinė kompozicija. Išsilaiko keletą valandų.

Kvepalų gylis paremtas tuo, kad jų kvapas nėra vientisas ir kinta priklausomai nuo laiko. Galvos, širdies ir bazinė natos įprastai yra sukurtos iš visiškai skirtingų (tačiau viena kitą papildančių) sudedamųjų dalių.

Kvapiųjų medžiagų komponentai

Reikėtų pažymėti, kad kvepalų industrijoje naudojami ir gyvūlinės kilmės kvapai. Šios medžiagos tai kvapų fiksažai. Jie naudojami labai mažais kiekiais, nes pasižymi labai intensyviu aromatu. Galima išskirti tokius pagrindinius kvapiųjų medžiagų komponentus:

Ambra

Ambra – kašalato virškinimo traktate susidaranti medžiaga. Švieži ambra turi žuvies kvapą, todėl galima ją naudoti tik po išdžiovinimo. Kvapams ambra suteikia saldžią natą.

Cibetas

Cibetas – civetos, Etiopijos gyvūnėlio liaukų išskyros. Cibetas pasižymi sunkiu, geidulingu aromatu. Anksčiau tai buvo labai populiari medžiaga, šiandien cibetas naudojamas vis rečiau.

Bebrų muskusas

Castoreum (bebrų muskusas) – tai medžiaga, kuria bebrai pamaitina savo kailį. Kvepalams suteikia šiltą, kiek kartoką aromatą.

Muskusas

Muskusas – gyvūno kabargos isškyros. Tai medžiaga, kurią ištirpinus alkoholyje kvepalams suteikiamas jausmingas aromatas. Muskusas yra populiariausias fiksažas ir afrodiziakas. Natūralių gyvūlinės kilmės medžiagų išgavimas yra ne tik brangus, bet taip pat kelia įvairias kontroversijas, ypač ekologijos srityje. Dėl šitos priežasties natūralios medžiagos keičiamos sintetinėmis, kurios dažnai kvepia identiškai. Pavyzdžiui, muskuso sintetikas yra taip vadinamas baltasis muskusas.

Be gyvūlinės kilmės sudėtinių medžiagų kvepalų gamyboje taip pat naudojama daug augalinės kilmės žaliavų.

Bergamotė

Tai nevalgomas apelsinas. Nors tai ir citrinmedis, bergamotės kvape galima pajusti gėlių natą.

Tonkos pupelės

Tai Dipteryx Odorata medžio vaisius. Tonkos pupelės kvepia vanile ir dažnai naudojamos kaip pigesnis jos pakaitalas. Pasižymi labai saldžiu aromatu.

Mimoza

Tai prisilietimui jautrus augalas (jo gėlės nuo prisilietimo susiskleidžia). Turi šiltą, švelnų gėlių kvapą. Mimoza naudojama kuriant tiek vyrams, tiek moterims skirtus kvapus.

Jazminas

Tai didelių baltų, geltonų arba rožinių gėlių krūmai. Atsižvelgiant į tai, kad jazminas yra labai brangus, jo kvapas dažnai keičiamas sintetinėmis medžiagomis. Jazmino kvapas yra saldus ir intensyvus, dažnai naudojamas moterų kvepaluose.

Kardamonas

Kardamonas – žinomi prieskoniai. Kvepalai su kardamonu pasižymi sunkesniu nei gėlių, aštresniu ir tuo pačiu labiau intriguojančiu aromatu.

Ąžuolo samanos

Tai daugiausia kvapams jautrumo suteikiantis ingredientas, būdingas žemės, medžio, su dideliu kiekiu gyvulinės kilmės medžiagų aromatams.

Mira

Jos dėka kvepalai tampa sunkesni, o jų kvapai intensyvesni. Dažniausiai naudojama kuriant vyrų kvepalus, tačiau egzistuoja ir moteriškų, kvepiančių mira, aromatų.

Narcizas

Naudojamas moterų kvepaluose. Pasižymi labai intensyviu, svaiginančiu aromatu.

Nerolis

Skamba tikrai egzotiškai, tačiau tai tik apelsinų žiedų aliejus. Visai nepasižymi citrusiniu kvapu. Naudojamas gėlių kvepalų kūrime.

Pačiulis

Dar vadinamas Amerikos dilgelėmis. Auga Indonezijoje, Filipinuose ir Kinijoje. Pasižymi stipriu rytietišku kvapu.

Tuberozė

Tai geltonų žiedų augalas, kurio kilmės šalimi dažniausiai nurodoma Indija. Turi jausmingą, nors gana sunkų kvapą.

Sandalmedis

Tai viena svarbiausių kvepalų sudėtinių dalių. Kvepia atpalaiduojančiai, raminančiai. Lengvai aštrus kvapas.

Ylang-ylang

Orchidėjas primenančios gėlės. Auga Indijos vandenyno salose. Įdomumo dėlei: kompanija Guerlain turi net savo ylang-ylang augalų plantaciją Mayotte saloje.Ylang ylang pasižymi švelniu gėlių kvapu.

Vetiveris

Vetiveris – tai Azijoje augančios žolės šaknys. Laikomas stipriu afrodiziaku. Dažniau naudojamas vyrų kvepalų gamyboje.

Šimtalapė rožė

Labiausiai kvepalų gamintojų vertinama rožė. Labai brangi, todėl naudojama ekskliuzyvinių kvepalų gamyboje.

Anyžių aliejus

Auga Pietų Azijoje. Anyžiai pasižymi intensyviu aštriu aromatu. Anyžių kvapas primena kmynus, tačiau anyžiai turi žymiai saldesnį aromatą.

Spalva ir kvapas

Renkantis kvepalus pasufleruoti gali tų pačių kvepalų spalva. Kvepalų spalva pasako iš kokių kvapiųjų medžiagų jie susideda. Tai labai naudinga, ypač tada, kai neturite galimybės išbandyti paties kvapo.

Rožinės ir violetinės spalvos kvepaluose dažniausiai vyrauja gėlių nata. Tokie kvepalai yra raminantys.

Geltonos ar oranžinės spalvos kvepaluose dominuoja vaisių natos. Tokie kvepalai yra energizuojantys ir gaivinantys.

Raudonos ar rudos spalvos kvepaluose dominuoja rytietiška nata. Tokie kvepalai pasižymi intensyviu (kartais sunkiu) aromatu ir santykinai ilgai išsilaiko.

Žalio atspalvio kvepalai reiškia, kad juose galima pajusti žalių lapų ar žolės kvapų natas. Tokie kvepalai suteikia energijos, gaivina.

DUK

Ar tiesa, kad tie patys kvepalai skirtingai kvepia ant skirtingų žmonių kūno?

Taip, tiesa. Kiekvienas žmogus turi savo specifinį kvapą. Ant kiekvienos skirtingos odos tie patys kvepalai kvepės šiek tiek kitaip.

Ar kvepalai gali pagerinti nuotaiką?

Taip, tinkamai parinkti kvepalai turi įtakos mūsų savijautai. Todėl kai yra šilta rekomenduojama rinktis gaivius, šaltus kvapus. Šaltomis dienomis ir esant blogam orui reikėtų rinktis šiltus ir jaukius kvepalus, primenančius saulėtas dienas ir gėlių aromatus.

Ar kvepalai turi erotinį, potraukį žadinantį poveikį?

Nuo senų senovės kvepalai buvo laikomi magiškais meilės lašais, kurių poveikis neretai buvo siejamas su afrodiziakais. Jų dėka kitam žmogui galime kitokiu būdu atskleisti savo charakterį ir temperamentą. Tinkamai parinktų kvepalų dėka galime atkreipti į save pro šalį einančio žmogaus dėmesį.

2018 Birželio 14
Bookmark and Share
Populiariausi šių metų kvepalai

Kvepalų dvelksmas gali vilioti, įkvėpti ir išryškinti tai, ką turime geriausio – juk ne veltui pasirinktas aromatas tampa svarbia mūsų įvaizdžio detale, kuriai ir pačios skiriame pakankamai daug dėmesio. 

Skaityti
1 komentaras Komentuoti
SofijaAleksand, 2020 03 12, 21:00

aš dažniausiai užsisakau iš https://pigu.lt/lt/