Mados Infekcija'12: BEssARION įkvėpimai

Tęsiame Mados Infekcijos temą ir šįkart apie įkvėpimus ir ne tik kalbame su mados dizaineriu BEssARION kilusiu iš Gruzijos. Šio dizainerio kūriniai kontraversiški, jie prieštarauja patys sau. Jo kurti apdarai tai laisvi ir šiuolaikiški, tai griežti ir klasikinėm detalėm puošti, tačiau harmonijos netrūksta nė kiek. Iš kur gimsta tokios idėjos? Kaip manot, ką bendra turi hipsteriai ir fašistai? 

ąą

Tarpmergaičių.lt: Jūsų kolekcijose pastebime architektūriškas konstrukcijas. Supinat architektūrą su mada?

BEssARION: Aš labai megstu architektūrą drabužiuose.  Architektūra yra mano meilė. Kai tik pradėjau kurti drabužius, mane labai žavėjo architektūra, ja labai domėjausi. Tačiau jeigu žiūrėtume į mano paskutiniąsias kolekcijas, jose jau mažiau architektūros įtakos, daugiau laisvės drabužiuose, kadangi visa tai jau pergyvenau ir dabar mane domina kiti dalykai. Tačiau vadinamasis „aš“ visvien visur lieka, visose mano kolekcijose matosi, jog jos yra kurtos mano. 

ąądg

TM:  Kas tuomet įkvėpė paskutiniąją kolekciją pristatytą „Mados Inkefcijoje“?

B: Ši kolekcija įkvėpta hipsterių. Kad ir kaip tai galėtų būti keista ir juokinga. Tačiau visa tai yra mano paties interpretacijos. Šioje kolekcijoje kartu yra ir hipsteriai, ir didžiulės lelijos, kurias aš ilgai kruopščiai piešiau.

TM:  Iš kur gimsta idėjos kolekcijoms?

B: Iš to, kuo aš gyvenu, kas yra aplink. Mane labai traukia žmonių istorijos, tai mane stipriai žavi ir įkvepia. Buvo viena vadinamoji žydiška kolekcija, kurioje derinau tradicinę žydišką estetiką su kosmosu ir kepurėmis: ten buvo ir trečiojo reicho, ir fašistinės Vokietijos, ir Šindlerio sąrašo įtakų. Aš visuomet viską sumaišau, man patinka kai viskas susimaišo ir gaunasi kažkas vientiso, viena istorija, kuria aš tuo metu gyvenu.

 

TM: Jūsų kurtuose drabužiuose gausu klasikinių detalių. Kaip manot, kokie klasikiniai elementai jums niekada neatsibos?

B: Tikrai neatsibos moteriškas platus švarkas iš vyriško garderobo. Jis visuomet bus mano kolekcijoje. Taip pat dievinu baltus marškinius. Be jų išvis nesuprantu kaip galima  gyvent. Dar ilgas sijonas iki žemės. Visi šie elementai man yra labai svarbūs kūryboje. 

TM: Kas yra moteriškumas? 

B: Moteriškumas yra tokia stipri vidinė būsena. Pažįstu daug pašėlusiai gražių moterų, kurių vidinė būsena visiškai priešinga. Jos praranda grožį. Moteriškas grožis tai vidinė būsena, tai yra tai, kaip tu save vertini, jeigu jautiesi graži, vadinasi ir aplinkiniams esi graži. Tai yra labai svarbu. Žaviuosi Kika, Almadovaro mūza, kurios tokia didelė nosis, bet ji man tokia graži todėl, kad moka save parodyti. Ji man graži, nors išoriškai ir nėra tokia. Tilda Swinton atrodo kaip žuvis, bet ji man taip pat labai graži. (Juokiasi)

ąmmm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TM: Kaip įsivaizduojat, kuo užsiimtumėt, jeigu nebūtumėt mados dizaineriu?

B: Aš apie tai niekada nepagalvojau. (Ilgai galvoja) Tikriausiai užsiimčiau labdara. Stengčiausi padėti vaikams, pastatyčiau didelį namą, kuriame gyventų visi benamiai vaikai.

TM: Ką pastebite eidamas gatve?

B: Man labai patinka žiūrėti į dalykus, kurie kitiems atrodo negražūs. Labai mėgstu šiukšles. Kadangi ten tiek daug neaiškių formų. Paryžiuje šalia tos didingos architektūros mėgstu žiūrėti ir į šiukšlynus aplink. Ir visur tai fotografuoju. Galiu netgi nuotraukų parodyti.  Privalau parodyti ir jūs tuomet suprasite, jog tai akivaizdžiai skonio reikalas. (Rodo šiukšlių nuotraukas paplūdimyje. Aut. past.) Buvome su draugais Vietname ir eidami paplūdimiu pastebėjome tai. Su manimi buvę draugai nesuprato, kuo mane tai patraukė, o man labai patiko tekstūros. Būtinai padarysiu didelio formato nuotrauką.  

mmmmmm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TM: Koks raštas jums labiau prie širdies - languotas, dryžuotas ar gėlėtas?

B: Languotas.

TM: O spalva?

B: Juoda.

 ---

Šiek tiek apie patį BEssARION

BEssARION gimė Tbilisyje 1978 metais, čia įgijo išsilavinimą, tačiau tarptautinė jo karjera prasidėjo, kuomet devyniolikmetis laimėjo pagrindinį prizą „AMA International Design“ konkurse. Po jo skulptorius Andrew Loganas pasiūlė jam surengti bendrą parodą Londone. Dar už poros metų jis tapo konkurso „Rusijos siluetas“ laureatu, tai jam suteikė galimybę dirbti Večiaslavo Zaitsevo mados namuose, Maskvoje. Šis miestas gruzinų dizaineriui tapo daugelio puikių dalykų pradžia. Jis dirbo miuziklo „Metro“ įvaizdžio kūrėju, bendradarbiavo su Valentino Judaškino mados namais. BEssARION kurtas prabangias vakarines sukneles ir apavą pamėgo Rusijos pramogų pasaulio žvaigždės. 

ąąąĮkvėpimas: Dianos Krall muzika, Oscar Wilde knyga „Dorijano Grėjaus portretas“, Wong Kar Wai filmai, Sergej Parajanov ir Vincent van Gogh meno kūriniai, gamtos pasaulis. 

 

 

 

 

 

 

Įraše panaudotos Vinco Alesiaus ir Igno Jurkyno nuotraukos bei nuotrauka iš dizainerio asmeninio archyvo. 

2012 Lapkričio 21
Bookmark and Share
1 komentaras Komentuoti
nataexport, 2013 04 30, 09:17

niu sunku spresti dabar is fotkiu:) galiu pasakit kad nemegstu ilgu suknele iki vgrindu